HTML

5 hónap Newcastle-ben

Pécsi egyetemista vagyok. 2012. január 26-án kiköltözöm Newcastle-be 5 hónapra. Július elejéig az ottani egyetemen fogok dolgozni. Blogomon a következő 5 hónap során engem érő tapasztalatokat és benyomásokat fogom megosztani. Nehéz így előre megmondani, hogy miről is lesz szó pontosan. Mindenről írni fogok, amit fontosnak vagy érdekesnek találok. Nem csak az a célom, hogy ismerőseimet tájékoztassam arról, hogy mi történik velem a távolban, hanem, hogy leendő újságíróként (remélhetőleg :)) a szárnyaimat próbálgassam.

Friss topikok

  • Snorman: Szia, Véletlenül találtam rá a blogodra. Lehet azóta megtaláltad már, de ha nem akkor a Newgate S... (2012.04.27. 14:30) Konyhatündérkedés Petra módra
  • jhjh: Jó lehetett ez a barlangtúra, de azon a nyíláson valószínűleg én sem fértem volna be, még cipőkaná... (2012.04.27. 09:14) A barlangtúra
  • neldor: huuu.. teccik ez a bejegyzés. csak azt tudom mondani hogy "wáoo". olyan "emberi".. nem is mondok t... (2012.04.22. 22:55) Második felvonás
  • jhjh: Üdv. itthon! :-) Azért itthon is lehet írogatni! (2012.03.19. 10:27) Vaslady
  • neldor: hát igen, a tenger mellett valahogy mindig fúj a szél, de remélem majd valamikor melegebb időben i... (2012.02.26. 23:00) Tynemouth

Címkék

Vaslady

2012.03.09. 20:10 Petra blogger

Ha az ember külföldön jár és szeretne jó pontot szerezni a helybélieknél, nem árt ha tud egy-két dolgot az ország kultúrájáról és történelméről. Nekem ilyen szempontból épp kapóra jött, hogy röviddel a megérkezésem után kezdték el vetíteni a mozikban a Vaslady című filmet. Mindenképp meg akartam nézni, egyrészt mert érdekelt a legendás Margaret Thatcher története, másrészt biztos voltam benne, hogy mindenki erről fog beszélni és ha én is hozzá szeretnék szólni a témához, nem árt ha tudom, hogy miről van szó. Amint lehetőségem nyílt rá, meg is néztem a filmet. Nem voltam elájulva tőle, de legalább volt véleményem, így már csak az alkalomra kellett várnom, hogy megoszthassam valakivel.:) Azóta Meryl Streep elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a filmben nyújtott alakításáért és a forgatás során közreműködő sminkeseket is Oscar-díjjal jutalmazták. Azonban kiderült, hogy valószínűleg Anglia északi részén nem sokan fogják megnézni ezt a filmet, ugyanis errefelé az emberek (nagyon nagyon finoman fogalmazva) nem kifejezetten rajonganak a híres, vagyis itt akkor inkább hírhedt Vaslady-ért. Ujdonsült angol ismerőseim és kollégáim úgy nyilatkoztak, hogy nem látták a filmet és nem is fogják megnézni, mert az egész családjuk "utálja" Thachert és még a nevét sem szívesen említik. Eddig is tudtam, hogy ha valaki sokat szerepel a médiában, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy népszerű, viszont valamiért azt hittem, hogy Margaret Thatcher az angol nép büszkesége és, hogy ezt mindenki így gondolja. Kicsit utánakérdeztem és utánaolvastam a dolognak, hogy kiderítsem hogy is van ez.

 

Filmplakát

Margaret Thatcher 1979-ben lett Anglia első, és azóta is az egyetlen női miniszterelnöke. Ekkor az ország komoly gazdasági és szociális problémákkal kűzdött. Thatcher 11 éves miniszterelnöksége alatt megreformálta a gazdaságot és helyreállította Anglia nagyhatalmi pozícióját. Politikai intézkedéseit és személyét már akkoriban is sok kritika és támadás érte, hiszen ezek fájdalmas és könyörtelen intézkedések voltak, amelyek hosszú távon hoztak eredményt, rövid távon pedig szegénységet és elégedetlenséget. Ezt mutatja az is, hogy mire kormányzásának első ciklusa véget ért, a munkanélküliek száma 3 millióra nőtt. Thatcher támogatói egyik legnagyobb teljesítményeként tartják számon, hogy megtörte a szakszervezetek hatalmát. Az 1984-es bányász sztrájk leverését követően 150 szénbányát záratott be. A jelentősebb iparvárosok többsége Anglia északi területein és Walesben találhatóak. Newcastle is közéjük tartozik. Ezeken a területeken komoly problémákat okozott Thatcher gazdaságpolitikája. 1986 után azonban országos szinten csökkeni kezdett a munkanélküliségi ráta és az infláció is visszaszorult. Ez nyilván nem vígasz a többtízezer bányász számára, akik a Vaslady politikájának köszönhetően munkanélkülivé és elszegényedetté váltak, tehát érthető az ellenszenv. Eközben Thatchernek pártolói is voltak és a mai napig vannak szép számmal, ezek szerint főleg Anglia déli régióiban. Intézkedéseinek jelentőségét a brit történelemben azonban senki sem vitatja. Miniszterelnöksége alatt követett politikájának megnevezésére az angol nyelvben egy külön fogalom létezik, ez a « Thatcherism » vagyis thatcherizmus. 1990-ben lemondásra kényszerült, mert EU-ellenes politikája miatt népszerűsége drasztikusan lecsökkent párttársai körében. Az idén 87. életévét betöltő asszony 2002 óta betegeskedése miatt egyre ritkábban jelenik meg a közéletben.

 

Az idős Vaslady

 

A Vaslady nevet a szovjetek ragasztották Thatcher-re ellentmondást nem tűrő jelleme és keménysége miatt, ő pedig nem kérte ki magának a titulust, sőt büszkén viselte. A filmben a Vaslady kevésbé kemény oldalát is láthatjuk. Bár végigkövetjük, hogy hogyan válik egy alacsony származású, fiatal lány a XX. századik egyik legbefolyásosabb politikai alakjává, ezzel párhuzamosan az idős, megtört, szellemi leépüléssel és képzelgésekkel kűzdő Margaret Thatcher is folyamatosan felbukkan a képernyőn. Azt is megtudjuk, hogy milyen áldozatokat kellett hoznia, hogy nőként érvényesülni tudjon a politika terén. Például kevés ideje volt a családjára és logopédushoz járt, hogy kiiktassa beszédéből a magas hangokat, amik tanácsadói szerint akadályozták abban, hogy határozott fellépésű, tekintélyt parancsoló politikai egyéniséggé váljon és meggyőző nyilvános beszédeket tartson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meryl Streep & Margaret Thatcher

 

 

A bronzlady-k

 

Margaret Thatcher szobra a brit parlament épületében, a "Member's Lobby" nevű csarnokban. Az életnagyságú bronz szobrot 2007-ben avatták fel. A felavatáskor Thatcher így értékelte a szobrot: "Egy vas szobornak talán jobban örültem volna, de jó lesz a bronz is...Legalább nem fog rozsdásodni".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thatcher szobra az Egyesült Államokban a michigani Hillsdale Főiskola kampuszán a "Liberty Walk" -on, magyarra fordítva a Szabadság sétányon, ahol többek között George Washinton, Abraham Lincoln és Winston Churchill szobra is megtalálható. A Vaslady szobrát 2008-ban avatták fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ncllife.blog.hu/api/trackback/id/tr724300560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neldor 2012.03.09. 22:21:25

kész kis történelem óra.. de ahogy elézem biztosan mindenkinek szimpi volt ez a nő :)

nincsa 2012.03.10. 23:44:57

Jó volt olvasni ezt a bejegyzésedet, és a filmet is meg fogom nézni, de még azt nem tudom, hol... esetleg Northamptonban? Ha így lesz, nagyon jó, hogy írtál róla.

Petra blogger 2012.03.10. 23:48:29

@nincsa: Örülök, hogy érdekesnek találtad a bejegyzést. Ha sikerül megnézned a filmet, írd meg mindenképp, hogy mi a véleményed! puszi

jhjh 2012.03.19. 10:27:05

Üdv. itthon!
:-)
Azért itthon is lehet írogatni!
süti beállítások módosítása